چرا باید سحرخیز باشیم؟
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleسالها پیش، انسانی بودم شدیدا خوشخواب! کسی که دیر میخوابید و دیرتر بیدار میشد. همچون خیلیها عادت کرده بودم به گشتوگذار در شبکههای اجتماعی و بعضی وقتها تا ساعت ۵:۰۰ صبح هم بیدار میماندم تا با دوستان مجازی چت کرده و برایشان کامنت بگذارم.
خواب باارزش خودم را قربانی چیزهای کماهمیتی مثل شبکههای اجتماعی، تماشای تلویزیون و…، میکردم و این باعث میشد صبحها دیرتر بیدار شوم. چرا میگویم دیرتر؟ برای اینکه بعضی روزها که بیدار میشدم، متوجه یک چیز دردناک میشدم! ساعت. با تعجب میگفتم: «خدایا! ساعت ۱:۲۰ بعد از ظهره!»
و این، به من تلنگری زد تا در مورد زمان خواب و بیداریام بیشتر فکر کنم. بالاخره یک روز تصمیمم را گرفتم: «من میخوام صبحها زودتر بیدار بشم.» به همین خاطر، شروع کردم به خواندن هر کتابی در مورد سحرخیزی و بررسی تمام سایتهای ایرانی و خارجی (به جرئت میتوانم بگویم که سطح اینترنت را شُخم زدم) و درنهایت به اصولی رسیدم که به کمک آنها توانستم سحرخیز شوم.
مطالبی که در این مقاله با شما به اشتراک میگذارم، تجربیات خودم در مسیر سحرخیز شدنم هستند؛ و میخواهم به این طریق، انگیزه بیشتری به شما بدهم تا باقدرت در مسیر سحرخیزی گام بردارید. با ما همراه باشید.
سحرخیز باش تا کامروا باشی
یکی از ویژگیهای بسیاری از افراد موفق این است که آنها سحرخیز هستند و هر روز، صبح زود از خواب بیدار میشوند و در وقت اضافه صبحشان که دیگران خوابند کارهایی را انجام میدهند که در بهبود کیفیت زندگی شخصی و کاریشان نقشی کلیدی دارند.
آنها میگویند: «سحرخیز باش تا کامروا باشی» و لابد در بین افراد مُسنتر و باتجربهتر هم دیدهاید که میگویند: «روزی را اول صبح تقسیم میکنند» درست هم میگویند. بهخصوص اگر بتوانید از این سحرخیزی به بهترین شکل استفاده کنید.
همانطور که در مقاله «چگونه صبح زود بیدار شویم و سرحال باشیم» نوشتهام: سحرخیزی یا همان صبح زود بیدار شدن، یعنی هر روز صبح، زودتر از بسیاری از افراد بیدار شوید تا بتوانید در طول روز کارهای بیشتری انجام دهید.
البته به نظر من، سحرخیزی یعنی پای جای پای افراد موفق گذاشتن! چراکه بسیاری از موفقها زودتر از خواب بیدار میشوند و ادعا میکنند که در اول صبح خلاقتر و بهرهورتر از هر زمان دیگری هستند. پس، ما هم با سحرخیزی، همچون افراد موفق، این هدیه را برای خودمان به ارمغان میآوریم؛ یعنی بهرهورتر و خلاقتر میشویم و درنتیجه میتوانیم کارهای بیشتری با کیفیت عالی انجام دهیم.
فواید سحرخیزی
ما فهمیدیم که با صبح زود بیدار شدن زمان بیشتری برای پیشرفت خودمان و کارهایی که دوست داریم انجام دهیم در اختیار خواهیم داشت؛ اما شاید این دلیل بهتنهایی نتواند انگیزه لازم برای سحرخیز شدن را در شما ایجاد کند؛ به همین خاطر در ادامه میخواهم به چند مورد دیگر از فواید و برکات سحرخیزی که تجربیات خودم از سحرخیزی هستند، اشاره کنم تا از این طریق سطح انگیزه شما برای زودتر بیدار شدن را بالاتر ببرم.
۱. سکوت مطلق
این زمان مورد علاقه من در روز است؛ وقتی صبح زود بیدار میشوم، احساس میکنم که افسار زندگیام در دستان خودم است. چراکه میدانم ساعات اولیه صبح بسیار ساکت و آرام است، همه خوابند و هیچ چیزی یا هیچ کسی نیست که حواسم را پرت کند.
این زمان باارزش صبح که با زودتر بیدار شدن به خودم هدیه میدهم، برایم لذتبخش است؛ چون زمانی است که میتوانم فکر کنم، کتاب بخوانم، بر روی پیشرفت و رشد خودم کار کنم و هر کار دیگری که دوست دارم انجام دهم؛ درحالیکه سکوت مطلق حکمفرماست و با آرامش کامل و به دور از هرگونه حواسپرتی آن کارها را انجام میدهم.
۲. نظم و انضباط بیشتر
نظم و انضباط بیشتر؟! دقیقا همینطور است. چراکه وقتی شما صبح زود بیدار میشوید، یعنی کاری را انجام میدهید که برایتان تا حدودی سخت است. (در روزهای اول سخت و حتی غیرقابلتحمل است؛ چراکه کاری را انجام میدهید که قبلا انجام ندادهاید! شما همیشه دیر بیدار شدهاید و حالا که صبح زود بیدار میشوید، ذرهذره وجودتان در برابر آن مقاومت میکند و مغزتان از شما میخواهد به رختخواب نرم و گرمتان برگشته و دوباره بخوابید!)
درواقع با بیدار شدن در صبح زود و عمل کردن برخلاف گفته مغزتان، نظم و انضباط و اراده خودتان را قویتر میکنید. این افزایش اراده بر جوانب دیگر زندگیتان هم تأثیر میگذارد و به شما در دستیابی به خواستههایتان کمک شایانی خواهد کرد.
۳. اعتمادبهنفس بیشتر
همانطور که گفتم، وقتی دیگران خوابند شما بیدارید و کارهایی که برایتان مهم است را انجام میدهید؛ و هنگامیکه آنها بیدار میشوند و میخواهند روزشان را شروع کنند، شما کارهای مهم و اصلیتان را انجام دادهاید. درنتیجه حس مفید و ارزشمند بودن به شما دست میدهد؛ و این باعث میشود اعتمادبهنفستان بالا برود. رابین شارما، نویسنده کتاب راهبی که فراری خود را فروخت هم میگوید: «سحرخیزی به شکل عجیبی سطح اعتماد به نفس شما را بالا میبرد.»
من خودم وقتی صبح زود بیدار میشوم با یادآوری همین نکته که بیدارم و دیگران هنوز خواب هستند، اعتمادبهنفس و البته انرژی بیشتری برای شروع بهتر روزم کسب میکنم؛ برای اینکه میدانم با سحرخیزی راهم را از افراد متوسط و معمولی جامعه جدا کرده و پای جای پای افراد موفق میگذارم.
لحظهای به این فکر کنید تا ارزش سحرخیزی را بیشتر درک کنید: «وقتی دیگران خوابند شما بیدار هستید و دارید بر روی مهمترین داراییتان یعنی خودتان سرمایهگذاری میکنید. وقتی دیگران خوابند و در خواب رؤیای رسیدن به خواستههایشان را میبینند، شما بیدارید و بر روی اهدافتان کار میکنید. وقتی آنها ساکن هستند شما حرکت میکنید … واقعا لذتبخش است!»
۴. سلامتی بیشتر
احتمالا در طی روز بهانه میآورید که زمان کافی برای ورزش کردن ندارید و به دلیل مشغله کاری نمیتوانید زمانی را به آن اختصاص دهید. یکی از مزیتهای فوقالعاده سحرخیزی همین است که دیگر بهانهای برای ورزش کردن نخواهید داشت و میتوانید قبل از انجام کارهای مهمتان، کمی از اوقات اضافی صبحتان را برای ورزش و انجام حرکات کششی کنار بگذارید. و با این کار سلامتیتان را تضمین کنید.
۵. استرس کمتر
وقتیکه صبح زود بیدار میشوید تمایل خواهید داشت که شبها زودتر بخوابید، درنتیجه به اندازه کافی میخوابید (میزان پیشنهادی برای خواب شبانه طبق تحقیقات اخیر ۷.۵ ساعت است) و خواب خوب و کافی موجب آرامش و بازیابی انرژی بدن ما میشود، تمرکز را بهبود میبخشد، میتوانیم بهتر تصمیم بگیریم، مغز ما را از مواد سمی پاک میکند و البته استرس ما را هم تا حد زیادی کاهش میدهد.
۶. کمتر شدن احتمال ابتلا به افسردگی
مطالعهای که در دانشگاه کلرادو بولدر و موسسه Broad MIT و هاروارد بر روی ۸۴۰۰۰۰ نفر انجام شده، نشان داده است که بیدار شدن فقط یک ساعت زودتر از حد معمول میتواند خطر ابتلا به افسردگی را تا ۲۳ درصد کاهش دهد. واقعا جالب نیست؟!
بهترین ساعت بیدار شدن از خواب
حالا که فهمیدیم سحرخیزی و صبح زود بیدار شدن چقدر مهم است، این سؤال مطرح میشود که «بهترین ساعت بیدار شدن از خواب کِی است؟» بهترین ساعت بیدار شدن بستگی دارد به خودتان؛ یعنی اینکه شما تعیین میکنید چه زمانی بیدار شوید! البته به نظر من، بهجای اینکه بپرسیم بهترین ساعت بیدار شدن از خواب کِی است، باید بپرسیم: «چه موقع باید بخوابیم؟»
برای تشخیص زمان مناسب خواب، ساعتی را که میخواهید بیدار شوید تعیین کرده و ۷ یا ۷.۵ ساعت به عقب برگردید. برای مثال، اگر شما میخواهید ساعت ۶.۰۰ صبح بیدار شوید، لازم است که برفرض ۷ ساعت به عقب بشمارید که درنهایت به ساعت ۱۱.۰۰ شب میرسید؛ یعنی زمان خواب شما ساعت ۱۱.۰۰ شب خواهد بود.
نکته: طبق تحقیقاتی که تابهحال انجام شده، ما به ۷.۵ ساعت خواب در هر شب نیاز داریم. در واقع برای اینکه سالم و پُربازده باشید، لازم است که در حالت ایدهآل، هر شب ۵ چرخه خواب کامل را تجربه کنید؛ و هر چرخه ۹۰ دقیقه طول میکشد. از اینرو به ۷.۵ ساعت خواب در هر شب نیاز دارید.
منابع و ابزار برای سحرخیزی
در ادامه مقاله، منابع و ابزار پیشنهادی برای سحرخیزی را قرار میدهم تا شما در صورت تمایل از آنها کمک بگیرید. این قسمت از مقاله به مرور آپدیت خواهد شد، و احتمالا منابع و ابزار دیگری نیز به آن اضافه خواهند شد.
۱. درصورتیکه میخواهید از ساعت زنگدار برای بیدار شدن استفاده کنید، میتوانید با کلیک بر روی لینک فوق ساعت زنگدار دلخواهتان را تهیه بفرمایید: تهیه ساعت رومیزی
۲. اگر آلارم تلفن همراهتان را برای بیدار شدن تنظیم میکنید، میتوانید مجموعهای از بهترین زنگهای هشدار برای بیدار شدن را دانلود کنید: زنگ هشدار برای بیدار شدن از خواب
۳. درصورتیکه میخواهید از اپلیکیشنهای تلفن همراه برای بیدار شدن استفاده کنید، میتوانید موارد زیر را در نظر بگیرید:
Alarmy
این برنامه یکی از محبوبترین برنامههای هشدار ساعت در Google Play و Apple App Storeاست که گزینههای متنوعی برای بیدار کردن شما دارد.
I Can’t Wake Up
این برنامه مجموعهای از کارهای بیدار کردن از جمله حل معادلات ریاضی، تکان دادن تلفن شما، اسکن بارکد خاص و بازیهای مربوط به حافظه را ارائه میدهد. این موارد قابل تنظیم هستند و اگر در انجام کار خود موفق نشوید، زنگ هشدار دوباره آغاز میشود.
حرف آخر
دارن هاردی نویسنده کتاب اثر مرکب میگوید: «نیروی چرایی شما همان چیزی است که باعث میشود بتوانید به کارهایی خستهکننده، پیش پا افتاده و پُرزحمت بچسبید. همه چگونهها بیمعنی خواهند بود، اگر چراهای شما به اندازه کافی قدرتمند باشند. تا وقتی آرزوها و انگیزههایتان را درست انتخاب نکنید، هر راه جدیدی را که برای بهتر کردن زندگیتان جستوجو میکنید، رها خواهید کرد.»
ما در این مقاله سعی کردیم باطری انگیزهتان را شارژ کنیم تا نیروی چرایی شما برای شروع مسیر سحرخیزی، به اندازه کافی قدرتمند باشد و بتوانید باقدرت در این مسیر پیش بروید.
البته تنها به دادن نیروی چرایی بسنده نمیکنیم و در مقالات بعدی در مورد چگونگی (چگونه سحرخیز باشیم؟) هم صحبت خواهیم کرد. توصیه میکنم مقاله «چگونه صبح زود بیدار شویم و سرحال باشیم» را حتما بخوانید.
دیدگاهتان را بنویسید