ضمن عرض سلام و احترام
بسیار سپاسگذاریم که به خانواده بزرگ ما پیوستید
برای اطلاع رسانی بهتر شما همراهان گرامی بوسیله ایمیل شما را مطلع خواهیم کرد
هیچ وقت درباره چیزی که نمیتوانید تغییرش دهید، ناراحت یا عصبانی نشوید
66 بازدید سه شنبه 13 اردیبهشت 1401
مدت زمان لازم برای مطالعه این مقاله: ۱۰ دقیقه
. فکر کنم بیش از یک ماه است که تصمیم گرفتهام پارکینگ خانهمان را مرتب کنم؛ اما هربار به دلایلی آن را به تعویق میاندازم.
. از فردا میخواهم صبح زود بیدار شوم و به کارهای ناتمام خود سر و سامان بدهم.
. امروز دیگر حتما اتاقم را مرتب خواهم کرد.
. آخر این ماه بالاخره تکلیفم را با رئیسم مشخص میکنم.
. و... .
اسم این کار را اهمال کاری، پشت گوشاندازی، تنبلی، دفعالوقت یا هر چیز دیگری که بگذاریم، بلایی است که تأثیرات بسیار بدی در زندگی ما میگذارد. قرار نیست ما لزوما آدم تنبلی باشیم که هیچ کاری انجام نمیدهد. ممکن است شما مدیر بسیار موفقی باشید، اما خودتان میدانید در مواقعی اهمال کاری میکنید و کارهایی را انجام میدهید که لازم نیست الان انجام شوند.
واقعیت این است که شما هر شغلی داشته باشید و در هر جایگاهی باشید، میتوانید جایگاه بسیار بالاتری نسبت به جایگاه فعلی خود داشته باشید، اما به خاطر اهمال کاری فعلا به همین جایگاه بسنده کردهاید.
داستان اهمال کاری یک داستان پیچیده است. قسمت منطقی مغز ما اصلا علاقهای به آن ندارد. همه ما دوست داریم انسانهای بااراده، فعال و با پشتکاری باشیم. اما قسمت احساسی مغز ما چیز دیگری میخواهد. بنابراین اگر ندانیم به چه صورت باید کار خود را انجام دهیم و اگر جلوی این اهمال کاری را نگیریم، مطمئنا کار ما بسیار سخت خواهد شد. در این مقاله، میخواهیم با روشی کاربردی به مبارزه با اهمال کاری برویم و آن را برای همیشه کنار بگذاریم.
در ابتدا ضروری میدانم تا یک تعریف ساده اما بسیار کاربردی از اهمال کاری را بیان کنم:
اهمال کاری یا Procrastination یعنی کاری که باید انجام دهیم و آن را به هر دلیلی انجام نمیدهیم. حالا یا هیچ کاری نمیکنیم یا به جای آن کار دیگری انجام میدهیم.
شاید این سؤال برای شما پیش بیاید که آیا واقعا من یک اهمال کار هستم یا نه؟ حقیقت این است که ۱۰۰ درصد انسانها اهمال کار هستند. هرچند تعریف از اهمال کاری متفاوت است، اما تعریف ما بسیار مشخص است. آیا شما از همه توانمندیهای خودتان استفاده میکنید یا نه؟
معمولا جواب منفی است و همه ما توانمندیهای بسیار زیادی داریم که از آنها به خاطر تنبلی یا دلایل دیگر استفاده نمیکنیم. بنابراین همه ما به نوعی اهمال کاریم! برخی شدید هستند که باعث اعتراض دیگران و سلب اعتماد آنها میشود؛ و برخی نه، اتفاقا موفقیتهایی دارند ولی میتوانستند خیلی بالاتر باشند، اما به خاطر اهمال کاری، آن موقعیتها را از دست دادهاند.
به یکی، دو مورد از اهمال کاریهای خود فکر کنید. توصیه میکنم آنها را بنویسید. اگر در حال حاضر هیچ کاری را به تعویق نمیاندازید، شاید بتوانید به زمانی در گذشته فکر کنید و موردی را پیدا کنید.
آیا میدانید چرا کارهایتان را به تعویق میاندازید؟ برای بسیاری از مردم این یک معماست. آنها میگویند دوست دارند کمدشان را تمیز کنند، اما به دلیلی که نمیدانند به کمدشان نزدیک هم نمیشوند.
آزمون اهمال کاری را که در ادامه مقاله قرار دادهام انجام دهید. قطعا شما را در یافتن جواب این سؤال کمک میکند.
دوست عزیز
برای دسترسی به پرسشنامه اهمال کاری، بر روی دکمه زیر کلیک کنید:
حتما بخوانید:
قانون دو دقیقه در انجام کارها
میخواهم شما را با روشی به نام «تحلیل سود و زیان اهمال کاری» آشنا کنم. قبل از هر کار به اقدامی که انجام دادن آن را به تعویق میاندازید اشاره نمایید. کاری مثل مرتب کردن خانه، نوشتن ایمیل، پرداخت صورتحسابهای بانکی، رعایت برنامه غذایی، خواندن درس و ... .
خلاصهای کوتاه از این کار را در قسمت بالای تحلیل سود و زیان (انجام چه کاری را به تعویق میاندازید) را که در ادامه مقاله میبینید، بنویسید. برای مثال: «مرتب کردن پارکینگ و بیرون آوردن وسایل به درد نخور»
حالا در ستون سمت راست مزایای به تعویق انداختن کار را بنویسید. هرچه را به ذهنتان میرسد بنویسید. از جمله:
. اهمال کاری آسان است.
. میتوانید از خستگی و اضطراب اجتناب کنید.
. میتوانید کارهای جالبتری انجام دهید.
. میتوانید انجام دادن آن را به بعد موکول کنید و مطمئن باشید که دنیا به سر نمیرسد.
. ته قلبتان به انجام دادن این کار راضی نیستید و بنابراین آن را انجام نمیدهید.
. به هر صورت دیر یا زود انجام خواهد شد.
به مزایای پنهان اهمال کاری هم اشاره کنید:
. اگر شما این کار را نکنید ممکن است شخص دیگری آن را انجام دهد.
. اشخاص در برخورد با شما کمتوقعتر میشوند.
. میتوانید احساس خوبی پیدا کنید.
قبل از اینکه بتوانید خودتان را از شر این عادت نجات دهید باید به این امتیازات دفعالوقت کردن آگاه شوید.
حالا در ستون سمت چپ به اشکالات اهمال کاری اشاره کنید. بعد از این کار، در پایین برگه سود و زیان اهمال کاری به امتیازات و اشکالات اهمال کاری امتیاز بدهید و نتیجه را در دو دایره موجود بنویسید. توجه داشته باشید که مجموع دو عددی که مینویسید باید به عدد ۱۰۰ برسد.
حالا بعد از نوشتن مزایا و مشکلات به تعویق انداختن کار مورد نظر، در برگه دیگری به نام «تحلیل سود و زیان انجام دادن کار»، مزایا و اشکالات انجام دادن کاری را که از آن طفره میروید یادداشت کنید. بار دیگر با توجه به مجموع عدد ۱۰۰، به مزایا و اشکالات انجام دادن کار در همین روزی که در آن به سر میبرید امتیاز بدهید و نتیجه را در پایین برگه یادداشت کنید.
یکی از رموز موفقیت افراد بسیار مؤثر و کارآمد این است که بهندرت سراغ کارهای بزرگ میروند. به جای آن کار بزرگ را به اجزای کوچکتری تقسیم میکنند و بعد در هر مرحله جزئی از آن را انجام میدهند.
با دو روش میتوان کار بزرگ را به اجزای کوچکتری تقسیم کرد:
وقتی بدانید مثلا بیش از پانزده دقیقه از زمانتان را صرف آن کار نمیکنید، کار برایتان سادهتر میشود. البته وقتی کاری را شروع میکنید خود به خود در شرایط روحی بهتری قرار میگیرید و بعید نیست که مدتی بیش از این را صرف انجام دادن آن کار بکنید.
به کمک «برگه ضد تنبلی» که در ادامه این مقاله قرار دادهام، کارتان را به اجزای کوچک خود تقسیم کنید. قبل از همه کاری را که مدتهاست انجام دادن آن را به تعویق میاندازید در نظر بگیرید. بعد کار را به اجزای کوچکتر تقسیم کنید.
در ستون سمت راست این مراحل کوچک شده را بنویسید. بعد، با توجه به مقیاس ۰٪ تا ۱۰۰٪، دشواری و لذتبخشی هر مرحله را پیشبینی کنید و نتیجه را در دو ستون بعدی بنویسید.
فرض کنیم شما مدتهاست که میخواهید پارکینگ منزلتان را مرتب کنید اما به دلیل اهمال کاری این کار را انجام ندادهاید. اما امروز تصمیم گرفتهاید آن را مرتب کنید. میتوانید مراحل زیر را برای انجام دادن کارتان در نظر بگیرید:
۱. رفتن به داخل پارکینگ و نگاه کردن به اطراف
۲. تهیه چند کیسه زباله
۳. پُر کردن کیسهها از آت آشغال
۴. تکرار شماره ۳ در چند نوبت
۵. چیدن اشیای مورد نیاز در محلهای خود
۶. جارو کردن کف پارکینگ
پس از انجام کار میتوانید با توجه به مقیاس ۰٪ تا ۱۰۰٪ درباره دشواری و رضایتبخش بودن واقعی کاری که انجام دادهاید اظهار نظر کنید. ارقام بهدستآمده را در ستون چهارم و پنجم بنویسید.
اگر تمایل دارید بر اهمال کاری غلبه کنید، برنامه شخصی را طراحی کنید. قبل از هر چیز میخواهید چه کاری را انجام دهید. توضیح دهید.
....................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
برای شروع کار باید از کجا شروع کنید؟ مرحله نخست شروع کار را کوچک انتخاب کنید، بهطوری که آن را حداکثر پانزده دقیقه و حتی کمتر انجام دهید.
مرحله نخست کار را توضیح دهید.
در چه ساعتی میخواهید شروع کنید؟ زمان دقیق آن را بنویسید.
به نظر شما چه عاملی میتواند مانع از شروع کارتان شود. (عواملی مثل کمحوصلگی، تلفن کردن یکی از دوستان و...،) به دو مورد محتمل در این مورد اشاره کنید.
بهترین راه برخورد با این مسئله کدام است؟ (مثلا اگر کسی زنگ زد میتوانید به او بگویید تا پانزده دقیقه دیگر گرفتار هستید) راهحلهای پیشنهادی خود را بنویسید:
۱. ..............................................................................................................................................................................................
..................................................................................................................................................................................................
۲. .............................................................................................................................................................................................
در این مقاله، تعریف بسیار سادهای از اهمال کاری را بیان کردیم؛ اینکه «اهمال کاری یا Procrastination یعنی کاری که باید انجام دهیم و آن را به هر دلیلی انجام نمیدهیم.» و با استفاده از آزمون اهمال کاری، پی به دلیل یا دلایل اهمال کاریمان بردیم. و گفتیم اگر تمایل دارید بر اهمال کاری غلبه کنید، لازم است یک برنامه شخصی را برای خودتان طراحی کنید.
چه کار یا کارهایی است که انجام آنها را به تعویق میاندازید؟ همین الان با کمک مطالب این مقاله، شروع کنید به طراحی برنامهای برای غلبه بر اهمال کاریهایتان!
نویسنده: رجب حرفه دوست
منبع:
کتاب عزت نفس در ده گام، اثر دکتر دیوید د. برنز
کتاب از شنبه، اثر پیام بهرامپور