من میخواهم سحرخیز شوم اما نمیگذارند! چه کار کنم؟
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleچند روز پیش که تصمیم گرفتم مقاله جدیدی نوشته و در سایت منتشر کنم، به یاد سؤالی افتادم که مدتها پیش یکی از کاربران سایت از من پرسیده بود: «شبهایی که مهمون داری یا کار غیرمنتظرهای پیش میاد، مجبور هستی تا دیروقت بیدار باشی! در این صورت، برای سحرخیزی چه کاری باید انجام داد؟»
واقعیت این است که بعضی وقتها ما میخواهیم کاری انجام دهیم و از چگونگی آن هم اطلاع داریم، یعنی میدانیم چگونه باید آن کار را انجام دهیم و بعضی وقتها مهارت لازم را هم داریم اما کسی یا چیزی بیرون از خودمان نمیگذارد آن کار را انجام دهیم. در این مقاله قصد داریم در مورد موانعی صحبت کنیم که نمیگذارند صبحها زود از خواب بیدار شویم و راهکارهایی را نیز برای هر کدام بیان خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
موانعی که نمیگذارند سحرخیز شویم!
همانطور که گفتم، در این مقاله در مورد موانعی صحبت میکنیم که نمیگذارند صبحها زودتر از خواب بیدار شویم. بعضی وقتها شبها قبل از خواب مهمان ناخواندهای میآید یا کاری غیرمنتظره پیش میآید و برنامه ما را برای به موقع خوابیدن به هم میزنند؛ ما دیر میخوابیم و صبح هم نمیتوانیم به موقع بیدار شویم؛ حتی اگر زود هم بیدار شویم، خوابآلود هستیم و نمیتوانیم بیدار بمانیم!
ما همچون پرندهای میشویم که آرزوی پرواز کردن دارد، اما نمیتواند! با تمام وجودمان میخواهیم سحرخیز شویم اما کسی یا چیزی هست که نمیگذارد این اتفاق شیرین برای ما رخ دهد.
چرا مهم است که این موانع را رفع کنیم؟
من به عنوان مدرس و طراح دوره آموزشی جامع سحرخیزی تاکنون با کسانی صحبت کردهام که دوست داشتند سحرخیز شوند و کارهای مهمشان را انجام دهند اما نمیتوانستند به این مهم دست یابند. دلایل زیادی برای این نتوانستنها وجود داشت؛ اما پارهای از این دلایل همان موانع بیرونیای بودند که نمیگذاشتند آنها سحرخیز شوند.
اگر ما نتوانیم موانع سحرخیز شدن را از سر راهمان برداریم، قطعا نخواهیم توانست به موقع بیدار شویم و درنتیجه همچون شمعی در شوق سحرخیز شدن خواهیم سوخت؛ بنابراین ضروری است که تمام تلاشمان را بکنیم تا این موانع را رفع کنیم. در ادامه مقاله میخواهیم چند مورد از این موانع را با هم بررسی کنیم.
چگونه سحرخیز شویم؟
در این قسمت، میخواهیم پنج مانع رایج را بررسی کنیم و راهکارهایی را برای هر کدام ارائه دهیم.
۱. ساعت که زنگ میزند، خانواده داد و بیداد میکنند!
یکی از شایعترین موانع به نظر خودم همین است! ما شب قبل ساعت زنگدار یا تلفن همراه را برای صبح روز بعد تنظیم میکنیم و میخوابیم؛ و همانطور که در مقاله «چگونه صبح زود بیدار شویم و سرحال باشیم» گفتهام: وقتی شب قبل ساعت زنگدار یا تلفن همراهمان را برای صبح روز بعد تنظیم میکنیم، آن را دورتر از رختخوابمان میگذاریم تا صبحها برای خاموش کردنش از رختخواب خارج شویم.
ما همین کار را انجام میدهیم؛ اما وقتی صبح، آلارم ساعت به صدا درمیآید، اعضای خانواده داد و بیداد میکنند و از اینکه آنها را بیدار کردهایم عصبانی میشوند؛ و این اقدام آنها انگیزهمان را برای سحرخیز شدن در روزهای آتی از ما میگیرد.
راهکار: کاری که در چنین مواقعی توصیه میکنم این است: از دو ساعت زنگدار استفاده کنید. یکی را دقیقا کنار رختخواب بگذارید تا صبح به محض شنیدن آلارم ساعت، سریعا آن را خاموش کنید. به این ترتیب، احتمال بیدار شدن اعضای خانواده کمتر میشود؛ و ساعت زنگدار یا تلفن همراه دوم را برای چند دقیقه بعد تنظیم کرده و در اتاقی دیگر، اتاق کارتان یا حتی بغل روشویی بگذارید. با این کار هوشمندانه، حتی ذهن خوابآلود شما هم میداند که باید سریعتر بیدار شده و آن را خاموش بکند.
۲. مهمان ناخوانده میآید و نمیتوانم به موقع بخوابم!
این هم یکی از مشکلاتی است که گاهی اوقات اتفاق میافتد و اجتنابناپذیر است! همینکه آماده میشوید تا به اتاق خواب رفته و بخوابید، صدای زنگ به صدا درمیآید و شما مات و مبهوت به سمت در میروید تا ببینید کیست که در میزند؛ و آنوقت است که با خود میگویید: «خواب را باید گذاشت در کوزه آبش را خورد»
راهکار: کاری که من خودم در رابطه با این مشکل انجام دادهام این است که به صورت غیرمستقیم به همه (خانواده، فامیل و دوستان) اعلام کردهام که شبها زودتر میخوابم. شما هم میتوانید به صورت غیرمستقیم، در گروههای خانوادگی، فامیل و دوستانه بگویید که شبها زودتر میخوابید.
۳. خانواده من کلا دیر میخوابند و نمیگذارند به موقع بخوابم!
یکی از مشکلاتی که بعضی افراد با آن مواجه هستند همین است؛ خانوادهشان شبها دیر میخوابند و احتمالا تلویزیون تماشا میکنند یا دور هم جمع میشوند و حرف میزنند. در چنین وضعیتی چه کار باید انجام دهیم؟!
راهکار: دوستانی که این مورد را تجربه میکنند، به دلیل صدای زیاد خانواده، یا نور، و شاید هم هر دو، نمیتوانند به موقع بخوابند؛ و درنتیجه صبحها به موقع بیدار نمیشوند.
- راهکاری که برای صدا دارم، استفاده از محافظ گوش هست که صدا را تا حد قابل قبولی کم میکند. البته انواع مختلف محافظ گوش وجود دارند و باید حتما بعد از بررسی و تحقیق، آنها را خریده و استفاده کنیم. شما میتوانید با مراجعه به وبسایت دیجی کالا با انواع مختلف محافظ گوش، بیشتر آشنا شوید. لازم به ذکر است که خواندن نظرات کاربران هم میتواند در تصمیمگیری درست به شما کمک کند.
- راهکار من برای نور، استفاده از چشمبند است. مدتها پیش که دخترم تازه به دنیا آمده بود، مجبور بودیم لامپهای داخل اتاق را تا خود صبح روشن نگه داریم و به همین خاطر کیفیت خواب من به شدت پایین آمده بود. کاری که در آن وضعیت انجام دادم این بود: «یک چشمبند خریدم و شبها موقع خواب آن را به چشم میزدم.» با همین راهکار ساده و ارزان، میتوانستم راحتتر بخوابم. شما هم میتوانید شبها با کمک چشمبند راحتتر بخوابید.
۴. خانواده و دوستان، من را بابت سحرخیز شدنم مسخره میکنند!
این مورد هم یکی از مشکلاتی است که بعضی از افراد آن را تجربه کردهاند. هنگامی که تصمیم میگیریم سحرخیز شویم و روز اول پُرانرژی از خواب بیدار میشویم، اعضای خانواده یا دوستان و آشنایان شروع به مسخره کردن ما میکنند و با حرفهایشان اذیتمان میکنند.
وقتی این اتفاق رخ میدهد، خیلیها بیخیال صبح زود بیدار شدن میشوند؛ چراکه نمیخواهند دیگران به خاطر سحرخیزی، آنها را مسخره کنند. بهرحال، قدیمیها هم قبلا گفتهاند: «گر خواهی نشوی رسوا همرنگ جماعت شو!»
راهکار: اینجاست که یک چرایی قوی به کمکتان میآید. اگر شما دقیقا بدانید که چرا میخواهید صبح زود بیدار شوید؟ و میخواهید صبحها چه کاری انجام دهید؟ و چرا میخواهید آن کار را انجام دهید؟ خواهید توانست در برابر این مسخره شدنها مقاومت کنید و به سحرخیز شدنتان ادامه دهید؛ چراکه به نظر خودم، یک دلیل خوب، قدرتی به شما میدهد که از پسِ هر چیزی میتوانید برآیید.
و این گفته آرتور شوپنهاور، فیلسوف آلمانی را یادتان باشد: برای موفق شدن از سه مرحله باید گذشت:
۱. ابتدا مورد تمسخر مردم واقع میشوی
۲. سپس با خشونت به مخالفت با تو میپردازند
۳. سرانجام به تو ایمان میآورند.
شاید الان خانواده، دوستان و آشنایان، شما را مسخره کنند؛ اما روزی خواهد رسید که به شما ایمان میآورند. پس همانطور که برایان تریسی هم گفته است، به خودتان بگویید: «هر اتفاقی هم بیافتد، من هیچوقت عقبنشینی نخواهم کرد.»
۵. صبح که بیدار میشوم، جایی وجود ندارد که در آنجا باشم و بیدار بمانم!
صبحها که بیدار میشوید، جایی وجود ندارد که بعد از بیدار شدن به آنجا رفته و بتوانید بیدار مانده و کارهایتان را انجام دهید؛ و این باعث میشود که انگیزهای برای بیدار شدن در صبح نداشته باشید! حتی اگر هم بیدار شوید، دوباره میخوابید.
راهکار: در چنین موقعیتی، مهارت حل مسئله به کار میآید. همانطور که در مقاله «چگونه مهارت حل مسئله را در خودمان افزایش دهیم؟» گفتهام، در فرایند حل مسئله، پنج گام مهم وجود دارد:
۱. مشکل را تعریف کنید.
۲. به دنبال راهحلها باشید.
۳. ارزیابی و انتخاب راهحل مناسب
۴. اجرای راهحل
۵. مؤثر بودن راهحل را بسنجید
توصیه میکنم حتما این مقاله را بخوانید و طبق آن جلو بروید. درضمن، داخل پرانتز این را بگویم که زمانی که خودم در چنین وضعیتی قرار میگیرم، به آشپزخانه میروم و کارهایم را همانجا انجام میدهم.
حرف آخر
در این مقاله در مورد پنج مانعی صحبت کردیم که نمیگذارند صبحها زود از خواب بیدار شویم و راهکارهایی را نیز برای هر کدام بیان کردیم. امیدوارم که بررسی این موانع و ارائه راهکارها برای شما مؤثر واقع شود.
اگر موانع دیگری در مسیر سحرخیز شدن شما وجود دارد، خوشحال میشوم در بخش نظرات مطرح کنید تا باهم آن را بررسی کرده و مانع پیشآمده را رفع کرده و مسیر را برای سحرخیز شدنتان هموار کنیم.
دیدگاهتان را بنویسید