دو کاری که بعد از بیدار شدن از خواب نباید انجام دهید! چراکه بهرهوریتان را نابود میکند
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleاین دو کار بهره وری و عملکردتان را در همان ابتدای روز نابود میکنند!
روزی از روزها مأمور مبارزه با مواد مخدری به مزرعهای رفت و به پیرمرد صاحب آن مزرعه گفت: «باید از مزرعهات بازدید کنم تا مطمئن شوم که کار غیر قانونی انجام نمیدهی»
پیرمرد که تعجب کرده بود گفت: «منظورت چیست؟»
مأمور میگوید: «امکان دارد که شما ماری جوانا (نوعی ماده مخدر) در مزرعهات پرورش دهی!»
پیرمرد به گوشهای از مزرعه اشاره میکند و خطاب به آن مأمور میگوید: «همه جای مزرعه را ببین؛ ولی آنجا نرو»
مأمور که از این حرف پیرمرد عصبانی شده بود گفت: «آقا! من مأمور مبارزه با مواد مخدر هستم و هرجا را که بخواهم بازدید میکنم!» بعد هم نشان خودش را با افتخار بیرون کشید و به پیرمرد نشان داد و ادامه داد: «این نشان را میبینی؟ این یعنی من اجازه دارم هر جا دلم میخواهد بروم.. میفهمی؟»
پیرمرد که چارهای جز عذرخواهی نمیدید، از مأمور عذرخواهی کرد و دنبال کارش رفت؛ اما کمی بعد، آن مأمور را در حال فرار از دست یک گاو وحشی بزرگ دید. در این لحظه پیرمرد با سرعت خودش را به نردهها رساند و فریاد زد: «نشان! نشانت را نشانش بده!»
من هم سالها پیش ناآگاهانه کارهایی میکردم و نمیدانستم نباید آنها را انجام دهم. و مثل همان مأمور مبارزه با مواد مخدر نشانم را بیرون میکشیدم و میگفتم: «این زندگی من است و دوست دارم هر کاری که دلم میخواهد انجام دهم» اما مدتها گذشت و فهمیدم که ناخواسته، داشتم عملکرد و بهرهوریام را نابود میکردم.
در این مقاله، میخواهم در مورد دو کاری صحبت بکنم که ناآگاهانه انجامشان میدادم و مطمئنم که خیلیها هم هستند که آنها را انجام میدهند؛ و این در حالی است که نمیدانند انجام این دو کار، تأثیر منفی بر روی عملکرد و بهره وری آنها دارد! در این مقاله با ما همراه باشید.
انجام این دو کار در ابتدای صبح، باکِ بهرهوریتان را خالی میکند!
همانطور که گفتم، قرار است در این مقاله در مورد دو کاری صحبت کنیم که ناآگاهانه انجامشان میدهیم و باعث میشویم عملکرد و بهرهوریمان پایین بیاید؛ و درنتیجه در بلندمدت نخواهیم توانست زندگی دلخواه خودمان را خلق کنیم.
احتمالا میپرسید آقای حرفه دوست، کدام دو کار را میگویی؟
اولین کاری که هر روز بعد از بیدار شدن از خواب انجام میدهیم این است: دکمه snooze یا همان آلارم ساعت را فشار میدهیم و دوباره میخوابیم.
دومین کار هم نوشیدن قهوه در اوایل صبح است که به خیال خودمان حالمان را بهتر کرده و ما را هوشیار نگه میدارد.
چرا نباید این کارها را انجام دهیم؟
برای اینکه به عمق ماجرا پی ببریم، لازم میدانم به تعریفی خیلی ساده از بهره وری اشاره کنم. بهره وری (Productivity) میگوید انسانها میتوانند با تلاش و پشتکار بیشتر، کارها و وظایفشان را بهتر از قبل انجام دهند؛ پس بهره وری و عملکرد بالا کمک میکند تا کارمان را بهتر از قبل انجام دهیم.
اما وقتی بهرهوریمان پایین باشد چه؟ قطعا کارهایی که انجام میدهیم از کیفیت چندانی برخوردار نخواهند بود؛ درضمن، تعداد کارهایی که در طی یک روز انجام میدهیم هم، به نسبت زمانی که بهرهورتر هستیم، کمتر خواهد بود. و این باعث خواهد شد در زندگیمان درجا بزنیم؛ و چه چیزی بدتر از این!
اگر دو کاری که در ادامه میگویم را انجام دهید، همین بلا را بر سرتان خواهند آورند و باعث میشوند در زندگی کاری و حتی شخصیتان درجا بزنید و نتوانید زندگی دلخواه خودتان را خلق کنید.
دو کاری که اول صبح نباید انجام دهید!
این دو کار را بعد از بیدار شدن از خواب انجام ندهید:
۱. فشار دادن دکمه snooze ساعت و دوباره خوابیدن
همانطور که در مقاله «یک باور اشتباه در مورد خواب که باید کنار بگذارید» گفتهام: ما برای اینکه سالم و پُربازده باشیم لازم است که در حالت ایدهآل هر شب پنج چرخه خواب کامل را تجربه کنیم؛ و هر چرخه ۹۰ دقیقه طول میکشد. به عبارتی همه ما شبها در بازههای زمانی ۹۰ دقیقهای میخوابیم.
حالا وقتی صبح، آلارم ساعت به صدا درمیآید و شما دکمه snooze ساعت را فشار داده و دوباره میخوابید (و احتمالا ده دقیقه بعد بیدار میشوید) این کار باعث میشود که مغزتان مجددا وارد چرخه خواب شود؛ درنتیجه بخشی از مغز که مسئول تصمیمگیری، توجه، هوشیاری و کنترل خود است، هنوز در دوره خواب به سر میبرد و نمیتواند بیدار شود.
به همین دلیل است که وقتی بعد از زدن دکمه snooze ساعت بیدار میشوید تا این حد گیج و مَنگ هستید. دلیلش این نیست که خواب کافی ندارید، بلکه این است که وقتی دکمه snooze را فشار میدهید، چرخه خواب جدیدی را شروع کرده و سپس آن را قطع میکنید! این کار تأثیر منفی روی عملکرد و بهرهوری مغز دارد و این تأثیر میتواند تا ۴ ساعت باقی بماند.
بهتر است این گفته جاناتان سوئیفت شاعر و نویسنده ایرلندی را همواره به یاد داشته باشیم: «هیچ کسی را نمیشناسم که به بزرگی رسیده باشد و تا دیروقت در رختخواب بماند.» پس، از این به بعد بیخیال دکمه snooze ساعت شوید و سریعا از رختخواب خارج شده و اتاق خوابتان را ترک کنید.
۲. قهوه خوردن در ابتدای صبح
ساعت بیولوژیکی بدن (ریتم شبانهروزی یا همان ساعت طبیعی بدن) در طی روز باعث ترشح هورمون کورتیزول (هورمون استرس) میشود که به طور مشخص بر میزان هوشیاری و بیدار ماندن ما مؤثر است. جالب است که سطح این هورمون در بدن در ساعات مختلف شبانهروزی تغییر میکند.
سطح هورمون کورتیزول در بدن بین ساعتهای ۸.۰۰ تا ۹.۰۰ صبح و همچنین بین ساعتهای ۱۲.۰۰ تا ۱.۰۰ بعد از ظهر در بالاترین حد خود قرار دارد؛ این یعنی چی؟ یعنی اینکه سطح هوشیاری ما هم در بالاترین حد خودش قرار دارد. به همین خاطر بایستی در این ساعات از مصرف کافئین خودداری کنید.
یادتان باشد که اگر در این ساعات قهوه بنوشید، بدن شما با تولید کورتیزول کمتر در صبح زود، خودش را با این وضعیت وفق خواهد داد و این یعنی شما باعث به وجود آمدن همان مشکلی خواهید شد که از آن میترسید: «نداشتن کارایی و تمرکز کافی در اول صبح.»
همانطوری که «استیون میلر، دکترای عصبشناسی» میگوید: بهترین زمان برای نوشیدن قهوه و مصرف کافئین بلافاصله بعد از زمانهای پیکِ (Peak) ترشح کورتیزول است. بنابراین در صبح، بین ساعتهای ۹.۰۰ تا ۱۱.۳۰ و البته در بعد از ظهر، بین ساعتهای ۱.۰۰ تا ۴.۰۰ با توجه به کاهش سطح کورتیزول بدن بهترین زمان برای مصرف کافئین است.
اگر یک روز صبح دلتان خواست که قهوهای بنوشید، این زمانها را به یاد بیاورید و از نوشیدن قهوه در ابتدای صبح خودداری کنید؛ و همانطور که آقای استیون میلر گفته است بین ساعتهای ۹.۰۰ تا ۱۱.۳۰ و همچنین بین ساعتهای ۱.۰۰ تا ۴.۰۰ بعد از ظهر خودتان را به صرف یک فنجان قهوه مهمان کنید.
و حرف آخر
در این مقاله در مورد دو کاری صحبت کردیم که ناآگاهانه انجام میدهیم اما اثری منفی بر عملکرد و بهره وری ما دارند؛ و درنتیجه نمیتوانیم نتایج دلخواهمان را از کارهایی که انجام میدهیم بگیریم.
اما حالا میدانیم که این دو کار را نباید بعد از بیداری در صبح انجام دهیم؛ و این یعنی بهره وری بالا در باقی روز!
دیدگاهتان را بنویسید