مدیریت زمان چیست؟ موانع مدیریت زمان کدامها هستند؟
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleبرای نشان دادن ارزش مدیریت زمان، خالی از لطف نیست که این نقل قول زیبا را از پیتر دراکر بیان کنیم:
«هیچ کاری بیفایدهتر از انجام دادن یک کار بیفایده به بهترین شکل نیست.»
واقعیت این است که بسیاری از افراد این گونه هستند؛ یعنی مصمم هستند که یک یا شاید چند کار بیفایده را به بهترین شکل انجام دهند؛ و این یعنی اتلاف مهمترین دارایی آنها: زمان!
حال آنکه مدیریت زمان به معنای استفاده هوشمندانه از زمان برای انجام کارها (نه هر کاری!) و رسیدن به اهداف است. این به شما کمک میکند تا از زمان خود به بهترین نحو استفاده کرده و وقتتان را برای چیزهای مهم و مفید صرف کنید؛ چیزهایی که شما را یک قدم به اهدافتان نزدیکتر میکنند.
در این مقاله قرار است در مورد مدیریت زمان و موانعی که نمیگذارند به نحو مؤثری زمان ارزشمندمان را مدیریت کنیم، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
تعریف مدیریت زمان؛ معنای مدیریت زمان چیست؟
همانطور که گفتیم، مدیریت زمان (Time Management) به معنای استفاده هوشمندانه از زمان برای انجام کارها (نه هر کاری!) و رسیدن به اهداف است. این به شما کمک میکند تا از زمان خود به بهترین نحو استفاده کرده و وقتتان را برای چیزهای مهم و مفید صرف کنید؛ چیزهایی که شما را یک قدم به اهدافتان نزدیکتر میکنند.
درواقع مدیریت زمان، شما را از تلاش برای انجام یک کار بیفایده به بهترین شکل دور میکند و به شما اجازه میدهد تا زمان خود را به گونهای مدیریت کنید که بتوانید اولویتهایتان را مشخص کرده، وظایف را به ترتیب اهمیت انجام دهید، تنبلی و عدم توجه و تمرکز را کاهش داده و به موفقیتها و دستاوردهای بزرگی دست یابید.
اهمیت مدیریت زمان؛ چرا باید زمان خود را مدیریت کنیم؟
مدیریت زمان، یکی از اصولی است که به ما کمک میکند تا بهترین استفاده ممکن از زمانمان را داشته باشیم. این مهارت مهم به دلایل زیر اهمیت دارد:
۱. بهبود بهرهوری:
مدیریت زمان باعث افزایش بهرهوری در کارها و وظایف میشود. با برنامهریزی مناسب و تعیین اولویتها، میتوان کارها را با دقت بیشتری انجام داد و زمان صرفشده را کاهش داد.
۲. دستیابی به اهداف:
با مدیریت زمان، میتوان به بهترین شکل به اهداف خود دست یافت. تعیین اهداف، اولویتبندی آنها و برنامهریزی مناسب به شما کمک میکند که در جهت دستیابی به اهدافتان حرکت کنید.
۳. کاهش استرس:
زمان ناکافی و به تعویق انداختن کارها میتوانند منجر به ایجاد استرس شوند. مدیریت زمان به شما این امکان را میدهد که وظایف را به تعویق نیندازید و از استرس اضافی جلوگیری کنید.
۴. بهبود تعادل کار-زندگی:
مدیریت زمان به شما این امکان را میدهد که تعادل مناسبی بین زندگی حرفهای و شخصی خود ایجاد کنید و اجازه میدهد تا وقت کافی برای خانواده، استراحت و تفریح داشته باشید.
۵. ایجاد انگیزه و انرژی:
زمانبندی مناسب و دستیابی به اهداف باعث ایجاد انگیزه، انرژی و رضایت شخصی میشود.
موانع مدیریت زمان کدامها هستند؟
قبل از اینکه به سراغ ارائه راهحلها برای مدیریت زمان برویم، ضروری است که موانع رایج پیشروی مدیریت زمان را بشناسیم:
۱. عدم تمرکز و توجه:
عواملی از قبیل اطرافیان، شبکههای اجتماعی، تعداد وظایف و کارهای زیاد، مشغلههای روزمره و… میتوانند تمرکز شما را از وظایف مهم منحرف کنند.
۲. ضعف در برنامهریزی و اولویتبندی
برای مدیریت مؤثر زمان لازم است که برنامهای مشخص داشته باشیم و کارهایمان را هم اولویتبندی کنیم. اول باید بتوانیم بر اساس اهداف و ارزشهایمان، اولویتهای خود را مشخص کرده و در مرحله بعد برنامهای مناسب با آن اولویتها تنظیم نماییم.
۳. اهمالکاری و تنبلی
اهمالکاری و تنبلی نیز دو عاملی هستند که باعث میشوند زمان ارزشمندمان را تلف کنیم و درنتیجه با کمبود زمان مواجه شویم. این مهم است که وقت بگذاریم و با شناخت دلایل بروز اهمالکاری و تنبلی، در زمان خود صرفهجویی کنیم.
۴. کمالگرایی یا بینقصگرایی
کمالگرایی به معنای تمایل برای انجام کارها به صورت کامل و بینقص است. مثلا فرد ممکن است بگوید: «من یا درس نمیخوانم یا اگر بخوانم باید کل کتاب را در یک روز بخوانم» و درنهایت زمان زیادی را از دست بدهد. یا فردی دیگر ممکن است با خود بگوید: «کار من باید بینقص باشد» و وقت زیادی را به کاری اختصاص دهد که ممکن بود در زمان خیلی کمتری انجام شود.
اگرچه این ویژگی در برخی موارد میتواند مفید باشد، اما وقتی همیشه تلاش میکنید کارها را به شکل کامل و بینقص انجام دهید، ممکن است زمان زیادی از شما گرفته شود و درنتیجه نخواهید توانست کار مورد نظرتان را به موقع انجام داده و آن را تمام کنید.
۵. عدم مدیریت تکنولوژی:
اگر در استفاده از تلفنهمراه، ایمیل و شبکههای اجتماعی، و … زیادهروی کنید، میتواند منجر به تعویق انداختن کارها و هدر رفتن زمان ارزشمندتان شود.
سخن آخر
ما در این مقاله به مدیریت زمان پرداختیم. مدیریت زمان به معنی استفاده بهینه از زمان و زندگی است و وابسته به عوامل مختلفی مانند تمرکز و توجه، برنامهریزی و اولویتبندی، اهمالکاری و تنبلی، کمالگرایی، تکنولوژی و… است و ما باید با شناخت این عوامل به سراغ مدیریت آنها و سپس، مدیریت زمانمان برویم.
دیدگاهتان را بنویسید