چرا باید هدف گذاری کنیم؟
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleچند روز پیش در اینستاگرام پُستی آموزشی در مورد هدف گذاری به اشتراک گذاشتم. یکی از کاربران در زیر این پست، کامنتی گذاشت که بسیار تعجب کردم و البته به فکر فرو رفتم! کامنت ایشان این بود: «هدف مربوط به آیندهس و آینده ترس و استرس میاره. پس هدف نداشتن بهتره، تو لحظه حال باش.»
«نکنه خیلی از آدمها مثل این دوستمون باشند و اهمیت هدف گذاری رو ندونند؟» در آن لحظه، این سؤالی بود که بارها و بارها به ذهنم خطور کرد؛ به همین خاطر تصمیم گرفتم مقالهای در باب اهمیت هدف گذاری بنویسم.
در این مقاله در مورد میوههای هدف که با هدف گذاشتن به آنها میرسیم و همچنین دلایلی که باعث میشوند ما از این میوههای خوشمزه هدف محروم شویم صحبت خواهم کرد. پس با ما همراه باشید.
هدف گذاری چیست؟
در مقاله «هدفگذاری چیست؟ معرفی بهترین روشهای هدفگذاری» گفتیم: به صورت خیلی ساده، هدف یک نقطه مشخص در آینده است که میخواهید به آن برسید یا چیزی که میخواهید در زندگیتان داشته باشید؛ و هدف گذاری به معنای تعیین اهداف خود و برنامهریزی برای دستیابی به آنها است. در واقع، این فرآیند به شما کمک میکند تا مشخص کنید که چه چیزهایی را میخواهید در زندگی خود داشته باشید یا به چه اهدافی برسید و برای رسیدن به آنها چه قدمهایی باید بردارید.
اما در این مقاله دوست دارم هدف را خیلی بهتر تعریف کنم! هدف یعنی چیزی که میخواهید به دست بیاورید و کسی که میخواهید بشوید. به عبارتی هدف یعنی من میخواهم چه چیزی به دست بیاورم و در راستای رسیدن به آن، باید تبدیل به چه انسانی بشوم.
مثلا من میخواهم سحرخیز شوم و صبحها زودتر بیدار شوم. خب، باید چه چیزی به دست بیاورم؟ واضح است: باید صبحها زودتر بیدار شوم. باید چطور انسانی شوم برای اینکه آن را به دست بیاورم؟
- باید راهکارهای خواب خوب شبانه را یاد بگیرم
- باید در مورد راهکارهای سحرخیزی یاد بگیرم
- باید شبها زودتر بخوابم
- باید مدیریت وسایل الکترونیکی را یاد بگیرم
- باید بر روی عادات فعلی خودم کار بکنم
- باید عادات جدیدی در راستای سحرخیز شدنم در خودم نهادینه کنم
- و…
یعنی برای به دست آوردن چیزی که میخواهم باید اصلا انسان دیگری شوم
اهمیت هدف گذاری؛ چرا باید هدف گذاری کنیم؟
در این قسمت از مقاله، میرسیم به قسمت خوشمزه هدف، یعنی میوههای هدف که با هدف گذاشتن به آنها میرسیم:
۱. شکست خوردن سریع
وقتی برای خودمان هدف میگذاریم، سریع شکست میخوریم. آقای حرفهدوست، این فایده است؟ بله، در دنیای امروز فایده است.
کسی که هدف گذاری میکند، زود هم شکست میخورد! درواقع، زودتر میفهمد کجا اشتباه کرده و اصلا کدام مسیر را اشتباه رفته است و درنتیجه سریعا اصلاح میکند. لابد ماجرای اختراع لامپ توسط ادیسون رو بارها و بارها شنیدهاید. میگویند ادیسون ۹۹۹ بار شکست خورد و در بار ۱۰۰۰-ام موفق به اختراع لامپ شد. نکته اینجاست: ادیسون هدف مشخصی (اختراع لامپ) داشت و ۹۹۹ بار متوجه شد که مسیر را اشتباه رفته است و به عبارتی ۹۹۹ بار اصلاح کرد تا به هدفش رسید.
اگر هدف نداشته باشیم چه میشود؟ قطعا متوجه اشتباه خودمان یا مسیر نادرستی که در آن حرکت میکنیم نخواهیم شد!
۲. خودشناسی
با هدف گذاری میتوانیم خودمان را بهتر بشناسیم. اما چطور؟ با تعیین هدف:
- نقاط ضعفمان را میشناسیم
- نقاط قوت خودمان را میشناسیم
- میفهمیم کجاها کم میآوریم
- میفهمیم چه آدمهایی واقعا دور و ورمان هستند
- و کلی چیز دیگر..
۳. احتمال موفقیت
هدف که بگذاریم، شانس موفقیت خود را بالا میبریم. البته اشتباه برداشت نکنید! منظور ما این نیست که به همه اهدافتان میرسید؛ نه! شاید به همه اهداف خود نرسید، اما شانس موفقیت شما با هدف گذاری کردن بالاتر می رود.
۴. تعطیلی حرف مردم
عجب میوه شیرینی 😊 با همین کار (تعیین هدف) حرف مردم هم برایمان خیلی کمتر مهم میشود؛ اصلا تعطیل میشود! و چه چیزی بهتر از این! دیگر به اینکه فلانی چی گفت، اگر این کار بکنم دیگران چه میگویند، در مورد من چه فکری میکنند فکر نمیکنیم؛ و تمام توجه ما به یک چیز ختم میشود: «من میخواهم چه کاری انجام دهم؟»
۵. رضایت از زندگی
بهبه! عجب چیزی! با تعیین هدف از زندگی راضیتر هستید. درواقع کسی که هدف دارد حال دلش خیلی بهتر هست. مطمئنا مسیر زندگیاش سختیها و پستی بلندیهایی دارد اما این سختیها برایش معنی پیدا میکند و قابل تحملتر میشود؛ چون برای رسیدن به چیزی باارزش وجود دارند. درحالیکه اگر هدف نداشته باشیم، این سختیها شدیدا بیمعنی می شوند و اذیتمان خواهند کرد.
کامنتی که یکی از دوستان در اینستاگرام گذاشته بود یادتان هست؟ «هدف مربوط به آیندهس و آینده ترس و استرس میاره. پس هدف نداشتن بهتره، تو لحظه حال باش.» اتفاقا در تحقیق علمی که بر روی جوانانی که با اضطراب و یا افسردگی دستوپنجه نرم میکردند انجام شده، نشان میدهد که این افراد میتوانند این اضطراب و افسردگی را بهتر مدیریت کنند و البته این، در مورد استرس هم صدق میکند. (منبع ۱)
چرا هدف گذاری نمیکنیم؟
در قسمت قبلی، ما متوجه شدیم که چرا باید هدفگذاری کنیم و در این قسمت از مقاله، میخواهیم ببینیم چرا بسیاری از افراد هدف نمیگذارند و خودشان را از میوههای خوشمزه هدف محروم میکنند.
۱. بلد نیستیم!
بعضیها اصلا بلد نیستند که هدف گذاری کنند؛ به همین سادگی!
۲. مهم نیست
بعضی از افراد هم هستند که فکر میکنند هدف گذاشتن، اصلا مهم نیست.
۳. شکست قبلی
اکثر افراد قبلا هدف گذاشتند (البته معمولا اهداف اشتباهی میگذارند!) و شکست خوردهاند. و حالا میگویند: «ما هدف گذاشتیم نمیشه؛ بیخیال…» پس دیگر سراغ هدف نمیروند.
۴. ترس از شکست
بعضی از افراد هم هستند که از شکست خوردن میترسند و هدف گذاری هم نمیکنند.
۵. در کنترل ما نیست!
بعضیها هم میگویند: «هدف بزاریم مگه میشه کاری کرد؟ توی این شرایط هیچ کاری نمیشه انجام داد؟ فردا یه اتفاقی میافته و همه چیز خراب میشه! دوباره کرونا میاد و…» فکر میکنند در کنترلشان نیست؛ بنابراین هدف هم تعیین نمیکنند.
حرف آخر
در این مقاله هدف را تعریف کردیم و گفتیم: « هدف یعنی من میخواهم چه چیزی به دست بیاورم و در راستای رسیدن به آن، باید تبدیل به چه انسانی بشوم.» و در ادامه مقاله، به میوههای شیرین و خوشمزه هدف اشاره کردیم:
- شکست خوردن سریع
- خودشناسی
- احتمال موفقیت
- تعطیلی حرف مردم 😊
- رضایت از زندگی
و همچنین گفتیم که مردم به این دلایل، خودشان را از این میوههای خوشمزه محروم میکنند:
- بلد نیستند
- مهم نیست
- شکست قبلی
- ترس از شکست
- در کنترل ما نیست
با این توضیحات، امیدوارم به اهمیت هدف گذاری پی برده باشید و درنتیجه سریعا برای یک هدف گذاری درست و اصولی دست به کار شوید.
چگونه هدف گذاری را کاملا رایگان و واقعا کاربردی یاد بگیریم؟
دورهای رایگان برایتان طراحی کردهایم (قیمت این دوره ۴۵۰۰۰۰ تومان است اما فعلا آن را رایگان کردهایم) که واقعاً جزو کاربردیترین دورهها در مورد هدفگذاری است و با کمک این دوره، میتوانید به صورت درست، اصولی و البته علمی هدف گذاری کنید. حتماً روی تصویر کلیک کرده و در مورد آن بیشتر بخوانید:
دیدگاهتان را بنویسید