بدترین کاری که صبحها، بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب انجام میدهید
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleبه نظر شما بدترین کاری که میتوانید صبحها، بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب انجام دهید چیست؟ کاری که انجام آن در ابتدای صبح، باکِ بهرهوریتان را خالی میکند؛ به عبارتی بهرهوریتان را نابود میکند!
در این مقاله میخواهم در مورد اشتباه رایجی صحبت کنم که خیلیها ناآگاهانه انجام میدهند و با این کار، همانطور که گفتم، بهرهوریشان را نابود میکنند؛ و در ادامه خواهم گفت که چرا نباید این کار را انجام دهید و البته دو راهکار ساده و در عین حال کاربردی برای رفع این مشکل با شما به اشتراک میگذارم. با ما همراه باشید..
بدترین کاری که احتمالا صبحها، بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب انجام میدهید!
این مشکل شایعترین مشکل بین تمام کسانی است که میخواهند عادت سحرخیزی را در خودشان ایجاد کنند. اکثر افراد قبل از اینکه بتوانند وارد روال صبحگاهی شوند، با مشکل بزرگتری مواجه هستند: این افراد بلافاصله بعد از شنیدن صدای زنگ ساعت آن را خاموش میکنند و دوباره میخوابند!
واقعیت این است، هنگامی که صبح زنگ ساعت به صدا درمیآید، هرچقدر هم که برای سحرخیزی مصمم باشید، در کمتر از پنج ثانیه ذهن ناخودآگاه، کنترل شما را در دست میگیرد و بلافاصله دکمه snooze ساعت را فشار میدهد و شما را ترغیب میکند که دوباره بخوابید؛ اما چرا نباید دکمه snooze ساعت را فشار داده و بخوابیم؟
چرا نباید دکمه snooze ساعت را فشار داده و دوباره بخوابیم؟
ما برای اینکه سالم و پُربازده باشیم لازم است که در حالت ایدهآل هر شب پنج چرخه خواب کامل را تجربه کنیم؛ و هر چرخه ۹۰ دقیقه طول میکشد. به عبارتی همه ما، شبها در بازههای زمانی ۹۰ دقیقهای میخوابیم.
حالا وقتی صبح، آلارم ساعت به صدا درمیآید و شما دکمه snooze ساعت را فشار داده و دوباره میخوابید (و احتمالا ده دقیقه بعد بیدار میشوید) این کار باعث میشود که مغزتان مجددا وارد چرخه خواب شود؛ درنتیجه بخشی از مغز که مسئول تصمیمگیری، توجه، هوشیاری و کنترل خود است، هنوز در دوره خواب به سر میبرد و نمیتواند بیدار شود.
به همین دلیل است که وقتی بعد از زدن دکمه snooze ساعت بیدار میشوید تا این حد گیج و مَنگ هستید. دلیلش این نیست که خواب کافی ندارید، بلکه این است که وقتی دکمه snooze را فشار میدهید، چرخه خواب جدیدی را شروع کرده و سپس آن را قطع میکنید! این کار تأثیر منفی روی عملکرد و بهرهوری مغز دارد و این تأثیر میتواند تا ۴ ساعت باقی بماند.
درواقع فشردن دکمه snooze ساعت و دوباره خوابیدن مثل این است که باطری تلفن همراهتان خالی شده است و شما آن را به شارژر میزنید؛ اما یک درصد که پُر میشود، از شارژر جدا میکنید و میخواهید از تلفن همراه استفاده کنید؛ و همانطور که احتمالا حدس زدید، نمیتوانیم از آن استفاده کنیم. برای اینکه موبایل خاموش خواهد شد. حالا وقتی دکمه snooze ساعت را فشار داده و میخوابید همین اتفاق میافتد؛ به عبارتی، نمیگذارید باطری ذهن و جسمتان شارژ شود.
بهتر است این گفته جاناتان سوئیفت شاعر و نویسنده ایرلندی را همواره به یاد داشته باشیم: «هیچ کسی را نمیشناسم که به بزرگی رسیده باشد و تا دیروقت در رختخواب بماند.» پس، از این به بعد بیخیال دکمه snooze ساعت شوید؛ و بعد از خاموش کردن آلارم ساعت، سریعا از رختخواب خارج شده و اتاق خوابتان را ترک کنید.
در ادامه مقاله خواهم گفت که چگونه میتوانید احتمال زدن دکمه snooze ساعت را به حداقل برسانید.
چگونه صبح از خواب بیدار شویم؟
همانطور که در مقاله «چگونه صبح زود بیدار شویم و سرحال باشیم؟» گفتهام: اگر ساعت زنگدار یا تلفن همراهتان را کنار رختخوابتان قرار دهید، هنگامیکه آلارم ساعت را قطع میکنید، هنوز هم خوابآلود هستید و بیدار شدن برایتان سخت است. درنتیجه بدون اینکه حتی متوجه شوید، دکمه snooze ساعت را فشار میدهید و دوباره میخوابید؛ و این باعث میشود دوباره وارد چرخه خواب شوید.
پس راه چاره چیست؟
اولا، حتما وقتی شب قبل ساعت زنگدار یا تلفن همراهتان را برای صبح روز بعد تنظیم میکنید، آن را دورتر از رختخوابتان بگذارید تا صبحها مجبور شوید برای خاموش کردنش از رختخواب خارج شوید. هرچند توصیه من این است که بیرون از اتاق خواب قرارش دهید.
دوما، هنگامی که زنگ ساعت به صدا درمیآید، میتوانید از قانون پنج ثانیه، که خانم مل رابینز آن را مطرح کرده است، استفاده کنید. قانون پنج ثانیه میگوید:
همان لحظه که غریزهتان حکم میکند به هدفی عملی کنید، باید
۱ ۲ ۳ ۴ ۵
و جسما حرکت کنید وگرنه مغزتان جلوی شما را میگیرد.
فرض کنید میخواهید ساعت ۵:۰۰ صبح از خواب بیدار شوید. ساعت شما ۵:۰۰ صبح به صدا درمیآید. بلافاصله مغز به صورت پیشفرض میخواهد این عادت را فعال کند که آلارم ساعت را خاموش کرده و دوباره بخوابید. اما شما با یک ترفند ساده مانع فعال شدن این عادت میشوید:
بلافاصله تا صدای زنگ را شنیدید، به صورت معکوس از ۵ تا ۱ میشمارید: ۵ ۴ ۳ ۲ ۱ و سریعا از تخت بلند میشوید. به همین سادگی! شما موفق شدید و اجازه ندادید عادت پیشفرض مغز فعال شود. درواقع قانون ۵ ثانیه باعث شکسته شدن چرخه عادت در ذهن شرطی شده شما میشود.
حرف آخر
در این مقاله با مشکل رایجی که اکثر افراد با آن مواجه هستند آشنا شدیم، یعنی خاموش کردن آلارم ساعت و دوباره خوابیدن؛ و توصیه کردیم که برای رفع این مشکل، دو کار زیر را انجام دهید:
۱. ساعت و یا موبایل خود را با فاصله از تختتان قرار دهید تا مجبور شوید برای خاموش کردنش از جایتان بلند شوید.
۲. پس از شنیدن صدای زنگ بلافاصله بگویید: ۵، ۴، ۳، ۲، ۱ و بلافاصله از جایتان بلند شوید.
با این دو کار ساده میتوانید صبحها از خواب بیدار شوید؛ و احتمال زدن دکمه snooze ساعت و دوباره خوابیدن را کمتر کنید.
دیدگاهتان را بنویسید