یک باور اشتباه در مورد خواب شبانه
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleشبها چند ساعت میخوابید؟ آیا شما هم همچون این دوست عزیز هستید و اهمیت خواب شبانه کافی را نادیده میگیرید؟ چند ماه پیش، یکی از کاربران سایت که تصمیم گرفته بود سحرخیز شود به من گفت: «من نمیتونم ۶ ساعت بخوابم! از سر کار دیر میام خونه؛ و بعد کمی استراحت، شام خوردن و کنار خانواده بودن! نمیشه زود بخوابم. ساعت ۱۱:۰۰ میخوابم که اون هم کم پیش میاد. خیلی هم علاقه دارم ساعت ۴:۰۰ بیدار باشم. هم کار دارم، درس زبان میخونم، ورزش میکنم و صبحانه میخورم و بعد میرم سر کار. روزی ۴ یا ۵ ساعت وقت برای خواب دارم.
و ادامه داد: عادت کردن به کمخوابی سخته؟! شاید هم ما هنوز اون قدرتی رو که برای کمخوابی هست استفاده نکردیم! نمیدونم به این آرزوی خودم کی میرسم: کمخوابی!»
شاید شما هم مثل این دوستمان هستید و دوست دارید کم بخوابید و زود بیدار شوید. در ادامه با ما همراه شوید؛ چراکه میخواهیم این باور اشتباه در مورد خواب شبانه را به چالش بکشیم!
اولین چیزی که آن را قربانی میکنیم! خواب شبانه پَر..
حقیقت تلخی که وجود دارد این است که وقتی قرار است از چیزی بزنیم، اولین چیز خوابمان است که قربانی میشود. وقتی بر روی پروژه مهمی کار میکنیم، یا حتی وقتی سریال مورد علاقهمان را تماشا میکنیم خوابمان است که قربانی میشود. با خودمان میگوییم: «ساعت چه زود شد ۲:۰۰ نصف شب! چارهای نیست؛ فقط یک ربع مونده که فیلم تموم بشه! این رو هم نگاه میکنم و بعد میخوابم.»
احتمالا همه ما با این حقیقت تلخ روبهرو شدهایم؛ و بعد از مدتی فکر کردن راجع به اینکه بخوابیم یا فلان سریال را تماشا کنیم؟ بخوابیم یا کارمان را تمام کنیم؟ بخوابیم یا در شبکههای اجتماعی پرسه بزنیم؟ بالاخره تصمیم گرفتهایم از خوابمان بزنیم تا خدای ناکرده سریال مورد علاقهمان را از دست ندهیم یا کارمان را به سرانجام برسانیم و یا اینکه فیلم گربه در اینستاگرام تماشا کنیم. حال آنکه نمیدانستیم با این انتخاب اشتباه، چه بلایی در کوتاهمدت و بلندمدت بر سر خودمان میآوریم!
چرا نباید کم بخوابیم؟ کمبود خواب به نفع شما نیست!
قبل از اینکه به این سؤال پاسخ بدهیم، لازم است تعریفی ساده در مورد خواب با کیفیت شبانه را بیان کنیم. خواب با کیفیت باید دو مشخصه را در کنار هم داشته باشد: کمیت (چقدر بخوابیم؟) و کیفیت (چطور بخوابیم؟). در مقالههای بعدی در مورد بهبود کیفیت خواب شبانه صحبت خواهیم کرد و در این مقاله قصد داریم به کمیت خواب بپردازیم.
بدن ما به خواب شبانه کافی نیاز دارد. خواب کافی برای بازیابی انرژی ضروری است! با این حال وقتی تحت فشار قرار میگیریم معمولا اولین چیزی که قربانی میشود خواب و استراحت کافی است.
همانطور که برایان تریسی در کتاب خودش با عنوان «بهانه ممنوع» میگوید: «۶۰ درصد افراد بالغ به اندازه کافی نمیخوابند و از کمبود خواب رنج میبرند … کمبود خواب، فکر کردن، یادگیری، قضاوت و تصمیمگیری را تحت تأثیر قرار میدهد و اشتباهات مخصوصا در محیط کار را بیشتر میکند.»
کمبود خواب میتواند در بلندمدت، این مشکلات را هم ایجاد کند:
• فشار خون بالا
• حملات قلبی و سکته مغزی
• چاقی
• دیابت
• افسردگی و اضطراب
• کاهش عملکرد مغز
• از دست دادن حافظه
• ضعیف شدن سیستم ایمنی
• کاهش نرخ باروری
• اختلالات روانپزشکی
• مطالعات نشان دادهاند که با خطر ابتلا به بیماریهای عصبی از جمله آلزایمر هم مرتبط است.
با توجه به مطالبی که تا حالا بیان کردم، به سادگی میتوانیم نتیجهگیری کنیم که کم خوابیدن اصلا خوب نیست و هیچکسی در هیچ جایی توصیه نمیکند که کم بخوابید! پس لازم است که مراقب خوابمان باشیم و به اندازه کافی بخوابیم. و دالایی لاما با این جمله، چقدر زیبا اهمیت خواب را نشان داده است: «خواب بهترین مدیتیشن است.»
مدت زمان طلایی خواب شبانه چند ساعت است؟
ما به ۷.۵ ساعت خواب در هر شب نیاز داریم. درواقع شما برای اینکه سالم و پُربازده باشید، لازم است که در حالت ایدهآل، هر شب ۵ چرخه خواب کامل را تجربه کنید؛ و هر چرخه ۹۰ دقیقه طول میکشد. از این رو به ۷.۵ ساعت خواب در هر شب نیاز دارید.
البته میزان خواب هر شخصی متفاوت است. اکثر افراد به ۷.۵ ساعت خواب شبانه نیاز دارند، بعضیها به کمتر از این مقدار و بعضی دیگر به کمی بیشتر از این مقدار نیاز دارند.
در این تصویر میتوانید مقدار خواب را براساس سن افراد ببینید:
همانطور که میبینید، در این تصویر مقدار خواب بر اساس سن افراد مشخص شده است. مثلا برای افراد بالغ که بین ۱۸ تا ۶۰ سال دارند، ۷ ساعت و بیشتر را برای هر شب پیشنهاد دادهاند؛ یا برای نوجوانهایی که بین ۱۳ تا ۱۸ سال دارند، مقدار پیشنهادی برای یک روز ۸ تا ۱۰ ساعت است.
لازم به ذکر است که مقادیری که در این تصویر نوشته شده، مقادیر پیشنهادی هستند و میتوانند دقیق نباشند.
و کلام آخر، یک توصیه دوستانه!
متأسفانه سطح اینترنت پر است از کسانی که کم خوابیدن را پیشنهاد میدهند و ادعا میکنند با کم خوابیدن مشکلی پیش نمیآید و میتوانید با خواب کم کار بیشتری انجام دهید!
اما همانطور که در این مقاله گفتم، پی بردیم که کم خوابی به نفع ما نیست و میتواند آثار جبرانناپذیری در بلندمدت نصیبمان کند. پس در مقابل این خواسته که میگوید، من میخواهم کم بخوابم، مقاومت کنید و خوابتان را برای هیچ چیزی یا هیچ کسی قربانی نکنید! و یادتان باشد: «بیشتر از اینکه به این فکر کنیم که صبحها زودتر بیدار شویم، باید به این فکر کنیم که خواب شبانه کافی داشته باشیم تا بتوانیم روزمان را با قدرت و پرانرژی شروع کنیم.»
دیدگاهتان را بنویسید