آیا هدف گذاری smart همیشه هوشمندانه است؟ مزایا و معایب!
سرفصلهای مهم این مقاله
Toggleمدتها پیش یکی از دوستان به من گفت: «وقتی بیشتر هدفهام کیفی باشند، انگار از هدف فاصله میگیرند و بیشتر تبدیل به برنامه یا روتین میشوند. انگار اینجوری هدف گذاری و رویکرد نتونستم انتخاب کنم.»
مثل:
- مطلع بودن از اخبار فناوری
- عزت نفس بالا
- جسم سالم
- مهارت در تدریس
- رابطه بهتر با همسر و دختر
- بهبود کیفیت ارتباطاتم با همکاران
- و…
واقعیت این است که در باب هدفگذاری، هر کتابی را بخوانیم و هر دورهای را تماشا کنیم، در مورد هدفگذاری SMART سخن به میان آمده است. درواقع یکی از روشهای معروف و محبوب برای تعیین اهداف، هدف گذاری SMART است.
آیا هدفگذاری SMART همیشه هوشمندانه است؟ آیا روش بینقصی برای انتخاب هدفگذاری است یا ممکن است با محدودیتها و نقاط ضعفی همراه باشد؟ در این مقاله، به این سؤالات پاسخ میدهیم و به بررسی مزایا و معایب هدفگذاری SMART میپردازیم. در ادامه مقاله با ما همراه شوید.
چرا باید هدف گذاری کنیم؟
پژوهشهای مختلفی در مورد هدفگذاری انجام شده است که نشان میدهند انتخاب هدف میتواند باعث افزایش تعهد و انگیزه (منبع ۱) (منبع ۲)، بهرهوری و ارتقای عملکرد (منبع ۳) (منبع ۴)، افزایش اعتمادبهنفس (منبع ۵)، امکان ارزیابی پیشرفت (منبع ۶) (منبع ۷)، افزایش احتمال موفقیت و رضایت از زندگی (منبع ۸) (منبع ۹) شود. پس تا اینجای کار میدانیم که انتخاب هدف یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین مراحل در رسیدن به هدف است.
هدف گذاری SMART چیست؟
هدفگذاری SMART یکی از متداولترین روشهای هدفگذاری است که بسیاری از مدرسان حوزه موفقیت و توسعه فردی، آن را بهعنوان یکی از بهترین روشهای هدفگذاری آموزش میدهند.
این روش هدفگذاری، همانطور که در مقاله «هدفگذاری چیست؟ معرفی بهترین روشهای هدفگذاری» گفتیم، باید پنج مشخصه Specific (واضح)، Measurable (قابلاندازهگیری)، Achievable (قابلتحقق)، Relevant (مرتبط)، Time-Bound (محدود به زمان) را داشته باشد.
مراحل هدف گذاری SMART
همانطور که گفتیم، هدف گذاری SMART پنج مشخصه دارد. در ادامه، این پنج مورد را بررسی میکنیم:
- Specific (واضح و مشخص): هدف باید مشخص و واضح تعریف شود. بهجای اهداف عمومی و مبهم، باید بهدقت مشخص کنید که دقیقاً چه چیزی میخواهید.
- Measurable (قابلاندازهگیری): هدف باید قابلاندازهگیری باشد. به این معنا که باید بتوانید پیشرفت خود را در راستای دستیابی به هدف اندازهگیری کنید.
- Achievable (قابلدستیابی): هدف باید واقعگرا باشد و با توجه به منابع، زمان و شرایط موجود، قابلدستیابی باشد. اهداف باید چالشی باشند؛ اما درعینحال قابلدستیابی.
- Relevant (مرتبط): هدف باید با اهداف و اولویتهای شما در زندگی یا کار مرتبط باشد. بهعبارتدیگر، باید دلیل مشخصی برای تعیین هر هدف وجود داشته باشد.
- Time-bound (زمانبندی شده): هدف باید زمانبندی شده باشد. شما باید مشخص کنید که تا چه زمانی قصد دارید به هدف مورد نظرتان برسید.
تعریف هدف گذاری SMART با یک مثال
بیایید هدف گذاری SMART را با یک مثال مرتبط با افزایش وزن توضیح دهیم:
هدف: من میخواهم در ۶ ماه، وزنم را از ۶۰ کیلوگرم به ۷۰ کیلوگرم برسانم.
- Specific (واضح و مشخص): هدف مشخص و واضح است. ما میدانیم که میخواهیم وزن خود را از ۶۰ کیلوگرم به ۷۰ کیلوگرم افزایش دهیم.
- Measurable (قابلاندازهگیری): ما میتوانیم پیشرفتمان را، هر زمانی که بخواهیم، اندازهگیری کنیم.
- Achievable (قابلدستیابی): ما معتقدیم که افزایش ۱۰ کیلوگرم وزن در مدت ۶ ماه، با تغذیه مناسب و تمرین منظم، قابلدستیابی است.
- Relevant (مرتبط): افزایش وزن مرتبط با اهداف من شامل بهبود سلامتی و افزایش استقامت و قدرت بدنی است.
- Time-bound (زمانبندی شده): ما مدتزمان مشخصی برای دستیابی به این هدف تعیین کردهایم، یعنی ۶ ماه.
در این مثال، هدف گذاری SMART به شما کمک میکند تا یک هدف واضح، قابلاندازهگیری، قابلدستیابی، مرتبط و زمانبندی شده برای افزایش وزن خود تعریف کنید. این خوب است؛ اما کافی نیست!
لازم است تا علاوه بر مزایای هدف گذاری که در ابتدای مقاله بیان کردیم، معایب هدف گذاری SMART را بررسی کنیم تا ببینیم آیا هدف گذاری به روش SMART درست است یا غلط؟ و آیا میتواند به ما در رسیدن به اهدافمان کمک کند یا نه؟
معایب هدف گذاری اسمارت
هدف گذاری SMART در کنار مزایایی که دارد، معایبی هم دارد که باید آنها را بررسی کنیم.
همه اهداف قابلاندازهگیری نیستند
هدف گذاری SMART تأکید زیادی بر اهداف قابلاندازهگیری دارد؛ اما واقعیت این است که بسیاری از اهداف را نمیتوان بهسادگی اندازه گرفت. برای مثال شخصی که مهمترین هدفش در سال جدید افزایش وزن است بهراحتی میتواند هدفش را اندازهگیری کند و بگوید که میخواهد وزنش را ۱۵ کیلوگرم افزایش دهد درحالیکه اهدافی مانند افزایش کارگروهی یا پرورش خلاقیت، بهراحتی قابلاندازهگیری نیستند. در واقع باید به این نکته توجه داشت که همه اهداف، کمی و بهراحتی قابلاندازهگیری و سنجش نیستند.
یا شخصی که قصد دارد در سال جدید با خانوادهاش مهربانتر و با احترام بیشتری رفتار کند. طبیعی است که در چنین شرایطی اندازهگیری یک هدف ممکن نیست و شخصی که به سراغ هدف گذاری SMART رفته، میتواند دچار سردرگمیهای زیادی شود.
اهداف کوتاهمدت و بلندمدت را مشخص نمیکند
یکی از ایراداتی که هدف گذاری اسمارت دارد این است: با اینکه به زماندار بودن اهداف تأکید میکند، اما آنها را به هدفهای کوتاهمدت و بلندمدت تقسیم نمیکند. در هدف گذاری اصولی لازم است که هم به اهداف کوتاهمدت و هم بلندمدت توجه شود. به عبارتی، یکی از مهمترین قدمهایی که باید در راه رسیدن به اهداف برداشت، تقسیم اهداف به گامهای کوچکتر است. هدف گذاری اسمارت صرفاً توجه فرد را به هدف اصلی و نهاییاش جلب میکند و از هدفهای کوتاهمدت و پلههای کوچکی که باید طی کرد غافل میشود.
هدف گذاری SMART کمالگرایی را کنترل نمیکند
در هدف گذاری اسمارت، دو ویژگیِ دستیافتنی و واقعبینانه میتوانند گمراهکننده باشند؛ ازآنجاییکه افراد حین هدف گذاری به ادراک خود از دو ویژگیِ قابلدستیابی و واقعبینانه بسنده میکنند، میتوانند در دام خوشبینی افراطی و کمالگرایی بیفتند؛ چراکه افراد معمولاً حین هدف گذاری، تصویر اغراقآمیزی از تواناییهای خود دارند و تواناییهای خود را بیش از حد واقعیِ آن برآورد میکنند؛ میلی که توسط هدف گذاری SMART بهراحتی قابل کنترل نیست.
درواقع، ما در حین تعیین اهداف، بیشتر تمایل داریم که سراغ هدفهای مهم و بزرگ برویم که اکثر اوقات، تا حدودی دستنیافتنی و غیرواقعبینانه هستند و این باعث میشود نتوانیم آنها را عملی کنیم؛ چراکه هدف گذاری اسمارت به ادراک خود شخص بسنده میکند و ادراک افراد میتواند اغراقآمیز و به دور از واقعیت باشد.
البته منظور این نیست که ما از غلبه بر این کمالگرایی ناتوانیم بلکه منظور این است که هدفگذاری SMART ابراز کافی برای کنترل کمالگرایی و خوشبینی افراطی افراد را در دسترس قرار نمیدهد.
هدف گذاری SMART پشتوانه علمی ندارد
علاوه بر ایراداتی که برای هدف گذاری اسمارت بیان کردیم، این نوع هدف گذاری توسط نظریه و پشتوانه علمی خاصی هم حمایت نمیشود. هرچند در یک سری پژوهشها هدف گذاری SMART بسیار اثربخش دیده شده، اما در برخی دیگر تفاوت و تمایز چندانی بین هدف گذاری SMART و سایر روشها دیده نشده است.
مهمترین ایرادی که به هدف گذاری SMART میتوان گرفت این است که ریشه در نظریه علمی مشخصی ندارد. از دیگر ایراداتی که در پژوهشهای علمی نسبت به هدف گذاری SMART وجود دارد این است که این نوع هدف گذاری فاقد جزئیات کافی برای راهنمایی و کمک به افراد است. از طرف دیگر اثربخشی اسمارت بهصورت منظم در پژوهشها تأیید نمیشود و آن پویایی لازمه را ندارد. (منبع ۱۰)
حرف آخر
در این مقاله تلاش کردیم هدف گذاری SMART را تعریف کرده و مزایا و معایب آن را بررسی کنیم. رویهمرفته و بهعنوان جمعبندی، انتخاب هدف یکی از مهمترین و تعیینکنندهترین قدمها در مسیر رسیدن به هدف است؛ اما باید بدانیم که اسمارت روش واقعاً هوشمندانه، کامل و بینقصی برای انتخاب هدف نیست و ایرادات مهمی بر آن وارد است. شما میتوانید راهها و روشهای مناسبتر و کاربردیتر در انتخاب هدف را در مقالات بعدی ما ببینید.
منابع مقاله
4 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
مقاله خوبی بود ممنونم
اما یه سوالی ذهنم رو درگیر کرده. یعنی هدفگذاری اسمارت به درد نمیخوره؟
آقای قاسم نژاد سلام
خوشحالیم که اینقدر به یادگیری و رشد و پیشرفت خودتون اهمیت میدید
هدفگذاری اسمارت خوبه، اما نه هر جایی! بزودی از دورهای با عنوان هدفگذاری حرفهای رونمایی خواهد شد که توی این دوره میتونید به صورت درست، اصولی و علمی هدفگذاری کنید.
موفق باشید و همیشه در اوج
من همیشه فکر میکدم هدف گذاری smart خیلی روش خوبیه اما انگار اونقدر هم خوب نبود
انگاری باید در این مورد تجدیدنظر کنم
اگه هدف گذاری اسمارت خوب نیست پس چجوری هدف بزاریم واسه خودمون؟
سلام به شما همراه عزیز
خوشحالیم که به مبحث هدفگذاری علاقمند هستید و بهتون تبریک میگیم که به ارتقای زندگی خودتون اینقدر اهمیت میدید.
قراره به زودی دوره هدفگذاری حرفهای در سایت قرار بگیره و حتما اطلاعرسانی خواهد شد.
توی این دوره میتونید با یک روش فوقالعاده هدفگذاری کنید.
موفق باشید و همیشه در اوج